30.6.2017

Työelämäkeskeinen oppiminen toteutuu maahanmuuttajavaltaisessa laitoshuoltaja-koulutuksessa

Koulutusreformin myötä koulutus siirtyy entistä enemmän työpaikoille.
Keskuspuiston ammattiopiston vastavalmistuneiden laitoshuoltajien koulutuksessa työpaikalla tapahtuva oppiminen toteutuu jo tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti.

Opiskelijat ovat nimittäin osallistuneet Invalidisäätiön ylläpitämään (Keskuspuiston ammattiopiston ja Orton Pro yhteistoiminnallisesti tuottamaan) laitoshuollon työtoimintaan  koko valmistavan koulutuksen ajan. Tietopuolinen koulutus on integroitu aidoissa työtilanteissa toteutuvaan oppimiseen, kertoo laitoshuollon kouluttaja Irmeli Luoma. – Opiskelijan kannalta lisäarvo toimintamallissa syntyy siitä, että oppilaitos ja Orton Pro seuraavat yhdessä opiskelijan ammatillista kehitystä ja ohjaavat ammatillista kasvua yksilön valmiudet huomioiden. Jos esimerkiksi näen, että opiskelijan näytöt eivät työpaikalla etene, voin ohjata hänet Orton Pron valmennukseen hankkimaan yksilöllistä täsmäohjausta hankalaan asiaan, oli se sitten perussiivousta tai muuta, Luoma selittää.

Tutkinnon suorittaminen voi siis kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen, henkilöstä itsestään riippuen. – Opiskelijoita tulee meille hyvin erilaisilla taustoilla. Osalla on voimakas tuen tarve, mutta Keskuspuiston ammattiopiston aikuiskoulutuksessa se ei ole ehdoton vaatimus koulutukseen pääsemiselle, toteaa Luoma.  Monelle opiskelijalle työtoiminta itsessään voi olla jo ennestään tuttu, koska usean ammattia hankkivan polku Invalidisäätiössä on alkanut kuntouttavassa työtoiminnassa tai vaikkapa työkokeilulla.

Yli 90 % laitoshuoltaja-opiskelijoista on maahanmuuttajia. – Opiskelijat oppivat suomalaista työkulttuuria, suomen kieltä, itsenäisen työskentelyn taidon sekä ottamaan vastuuta omasta tekemisestään. Tällä valmistuneella porukalla on tosi ammatillinen ryhti ja ote työhön, Luoma toteaa tyytyväisenä. Valmistuneet opiskelijat tekevät tällä hetkellä keikkatöitä eri sairaaloissa sekä määräaikaisissa työsuhteissa. Useammalle valmistuneelle on jo luvattu vakituista työtä syyskuussa, kun virallinen näyttötutkintotodistus on saapunut.

Kesäkuussa Keskuspuiston ammattiopistosta valmistui yhteensä 29 laitoshuoltajaa. Varsinainen kevätjuhla vietettiin kesäkuun puolivälissä. Osa opiskelijoista on muslimeja ja koska juhlat ajoittuivat ramadanin aikaan, valmistumisia juhlistettikin Keskuspuiston ammattiopiston ja Orton Pro yhteistuumin pari viikkoa myöhemmin tiiviillä ja yhteen hitsaantuneella porukalla. – Opiskelu on ollut mukavaa ja käytännönläheistä. Opiskelukaverit ovat mukavia ja tiimihenki hyvä, opiskelijat toteavat.


Srilankalaispariskunta kouluttautui yhdessä

Nantha Rajeswaran ja Rajeswaran Subramaniam muuttivat viisi vuotta sitten Sri Lankasta Suomeen.

Ensin pariskunta saapui Savonlinnaan, jossa alkoivat kaksi vuotta kestäneet suomen kielen opinnot. Helsinkiin muuton jälkeen jatkuivat maahanmuuttajille tarkoitetut kieliopinnot.

Pariskunta aloitti yhdessä laitoshuoltajan ammattiopinnot Keskuspuiston ammattiopistossa. Molemmat pitävät kieliopintoja ja ammattisanaston haltuunottoa erittäin tärkeänä taitona.

Nantha-rouva on onnistunut saamaan määräaikaisen työn sairaalasta. Tehtävän vakinaistaminen syyskuussa on todennäköistä.

Myös aviomies Rajeswaran on päässyt keikkatöiden pariin ja toivoo työllistyvänsä syksyllä vakituisesti sairaalamaailmaan.