Historia ja puun tarina

Invalidisäätiön historia

Invalidisäätiö perustettiin kesällä 1940 huolehtimaan ennen kaikkea talvisodassa vammautuneiden hoidosta. Helsingin Ruskeasuolle syntyi kansainvälisestikin harvinainen kuntoutuslaitosten keskittymä, joka tarjoaa potilailleen täydellisen hoitoketjun ortopedisesta sairaanhoidosta ammatilliseen kuntoutukseen. Tutustu Esteitä poistamassa, uutta luomassa -teokseen, joka kuvaa Invalidisäätiön vaiheita säätiön perustamisesta nykypäivään.

est_kansi

Orton-puun tarina

Sana ortopedia otettiin käyttöön Ranskassa vuonna 1741. Sanan juuret ovat kreikkaa: orthos tarkoittaa suoraa, pais lastaa. Samanaikaisesti julkistettiin ortopedian kuvasymboli, ns. Andrén tuettu plataani, joka on tunnettu kautta maailman. Puu on universaali symboli, joka ilmentää dynaamista elämää. Puu on kuolemattomuuden ja ikui­sen elämän vertauskuva. Tunnus on sovellus Andrén tukipuusta ja sen on suunnitellut sairaalan entinen johtava ylilääkäri, professori Pär Slätis. Myös Keskuspuiston ammattiopisto käyttää puutunnusta.

logov2

 

Puun symbolit

Orton-puussa on kolme oksaa. Niistä ylin ja suurin symboloi sairaalaa, jossa on kahdeksan haaraa. Haarat ovat ortopedia, käsi- ja ääreishermokirurgia, plastiikkakirurgia, anestesiologia, radiologia, sisätaudit, neurofysiologia ja fysiatria. Vasen oksa merkitsee kuntoutusta. Kuntoutuksen kolme haaraa ovat: lääketieteellinen, ammatillinen kuntoutus ja kuntoutustutkimus. Oksista pienin ja kaunein symboloi tieteellistä tutkimusta. Sen kolme haaraa ovat kokeellinen tutkimus, kliininen tutkimus ja kuntoutuksen tutkimus. Tämä oksa merkitsee Ortonille paljon. Tutkimustulosten saama kansainvälinen tunnustus ja arvonanto oikeuttavat meidät toivomaan, et­tä oksa tulevaisuudessa vain kasvaa ja vahvistuu. Puun tuki kuvaa Keskuspuiston Ammattiopistoa, joka vahvistaa Ortonin kolmikkoa kouluttamalla erityistukea tarvitsevia henkilöitä. Koulutus ei tähtää ainoastaan ammatilliseen tutkintoon vaan myös elämän­laadun ja elämänhallinnan parantamiseen.

Orton tukee ja täydentää Suomen terveydenhuollon järjestelmää omalla erikoisosaamisellaan. Sen kolme oksanhaaraa ja tuki – sairaala, kuntoutus, tieteellinen tutkimus ja ammattiopisto – merkitsevät tuhansil­le suomalaisille dynaamista elämää ja parempaa elämänlaatua.