Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä

Invalidisäätiöllä Helsingissä toimivan Galleria Ortonin piirissä syntynyt Pelastakaa vaivaisukot ry. järjesti yhdessä Kerimäen kappeliseurakunnan kanssa kesällä 2013 Kerimäen kirkossa – maailman suurimmassa puukirkossa – mittavan, nelisenkymmentä ukkoa sisältävän vaivaisukkonäyttelyn. Suurin osa ukoista on 1800-luvun alusta, vanhin – Hauhon ukko – on peräti 1600-luvun lopulta, ja siitä huolimatta lupautui saapua Kerimäelle.

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin yhdessä Kustannusosakeyhtiö Maahengen kanssa runsaasti kuvitettu ja monesta näkökulmasta aihettaan lähestyvä kattava kirja kaikista Suomen vaivaisukoista.

Näyttelyn yhteydessä järjestettiin myös seminaari ja keskustelutilaisuus, jossa eri alojen asiantuntijat valottavat ilmiötä useista näkökulmista.

Vaivaisukkojen lisäksi esillä oli kirjaprojektiin liittyvää valokuvamateriaalia sekä vaivaisukkoperinnettä omalla taiteellisella panoksellaan kuvanneen taidemaalari Antti Ojalan (s. 1935) muotokuvia vaivaisukoista.

Näyttelyn ja siihen liittyvän julkaisun kautta oli tarkoitus nostaa suomalainen vaivaisukkoperinne uudelleen monitieteisen keskustelun kohteeksi. Tarkoitus oli myös lisätä vaivaisukkojen kirkko-, sosiaali-, kulttuuri- ja taidehistoriallisen merkityksen tunnetuksi tekemistä ja kannustaa seurakuntia kunnostamaan ja pitämään huolta näistä ”kunniakansalaisista”. Esimerkiksi viime vuosina herännyt kiinnostus nykykansantaiteeseen (ns. ITE-taide) tarjoaa vaivaisukkoperinteelle aivan uuden tarkastelukontekstin. Tarkoitus oli myös vaivaisukkoperinteen kautta herättää keskustelua vähempiosaisten auttamisesta, sekä kirkon historiallisesta roolista että nyky-yhteiskunnan sille antamista haasteista.

Näyttelyn suojelijoita olivat emeritus-piispa Eero Huovinen ja arkkiatri Risto Pelkonen.

Postimerkit vaivaisukoista

Aki Paavolan ottamia kuvia vaivaisukoista

Kuvia näyttelystä

Lisätietoja:

Seppo Seitsalo, professori (projektin johtaja) seppo.seitsalo@invalidisaatio.fi, 0400 203 405

Toivo Loikkanen, Kerimäen aluekappalainen, rovasti toivo.loikkanen@evl.fi,  050 540 6111

Sirpa Viljanen, yhteyspäällikkö (Galleria Orton) sirpa.viljanen@invalidisaatio.fi, 050 536 4235

Otso Kantokorpi, kriitikko (kuraattori, kirjan toimittaja) otso.kantokorpi@hotmail.com, 045 118 8508

Ville Vauhkonen, pastori (seurakuntien yhdyshenkilö) ville.vauhkonen@helsinki.fi, 040 546 4582

img_1191

Vaivaisukot lähdössä kotiseurakuntiinsa näyttelyn jälkeen.

Mediakortti 2006