Kuukauden taitelija

Galleria Orton 15 vuotta

Galleria Orton täyttää 15 vuotta

3.10. – 28.10.2016

Invalidisäätiön sairaalassa Helsingin Ruskeasuolla on toiminut vuodesta 2001 Galleria Orton, joka täyttää nyt syksyllä 15 vuotta. Galleriassa on järjestetty kaikkineen 160 näyttelyä, joissa on ollut esillä 187 taiteilijan töitä.

Kutsuperiaatteella toimiva galleria on pitäytynyt tiukasti suomalaisen nykytaiteen laadukkaassa kärjessä – mukana on ollut niin vanhoja mestareita kuin Kuvataideakatemiasta valmistuneita nuorempia lupauksia.

Galleria Orton juhlistaa 15-vuotista taivaltaan juhlanäyttelyllä (4.–28.10), johon on kutsuttu mukaan 13 vuosien mittaan galleriassa esiintynyttä taiteilijaa: Kari Cavén, EGS, Radoslaw Gryta, Heli Hiltunen, Martti Jämsä, Anssi Kasitonni, Anne Koskinen, Marjukka Paunila, Petr Rehor, Anna Retulainen, Teemu Saukkonen, Anu Tuominen ja Reijo Viljanen.

Näyttelyllä ei ole mitään erillistä teemaa. Gallerialla on ollut tapana luottaa taiteilijoihinsa ja heidän omiin valintoihinsa. Luvassa on hyvää ja kiinnostavaa taidetta, mutta ei kuivakkaan akateemisessa mielessä – siitä pitää taiteilijalistan kirjo epäilemättä huolta.

Näyttely levittäytyy myös kaupungille. Galleria Orton on syventänyt yhteistyötään juuri uusiin tiloihin muuttaneen Ravintola Salven kanssa, ja ravintolan seinältä on varattu paikka myös gallerian kuukausittain vaihtuvalle näyttelylle.

 Avajaisissa julkistettiin gallerian tuorein vuosikirja, jossa myös luodataan kuluneita vuosia. Juhlajulkaisussa julkaistiin raportti/tutkimus, jossa käsiteltiin mm. Galleria Ortonin kokemuksia ja saavutuksia gallerian 15 vuoden historian ajalta. Lataa artikkeli tästä.

Näyttelyn avasi valtiotieteiden tohtori Hanna-Liisa Liikanen. Avajaisohjelmasta vastasivat Invalidisäätiön ylläpitämän Keskuspuiston ammattiopiston musiikki- ja tanssialan perustutkintolinjan opiskelijat.

pieniorton_heli-hiltunen_tuulenpesa%cc%88_120x77-cm

Valokuvataiteilija Heli Hiltunen, Tuulen pesä, 2016, pigmenttivedos.

Lisää kuvia näyttelystä.